Köyümüzün Tarihçesi

Köyümüzün Tarihçesi

07.12.2017 1717

KÖKLÜCE KÖYÜ VE ARDIL ÇAYI KANYONU

Köklüce Köyü Gaziantep şehir merkezine 65 km uzaklıktadır. Araban ilçesine bağlı köyde 2.000 kişi yaşamaktadır.  Köklüce Köyü'nün kuruluşu tahminen Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim zamanına dayanmaktadır. Tarihi eser olan cami minaresinin o dönemlere rastladığı düşüncesini kuvvetlendirmektedir. Köyün adı çok eski dönemlerde Ardabıl adıyla yani "Ardabıl Şehri" olarak anılmıştır. Arabanın ilçe olmasıyla daha önce bağlı olduğu Kahramanmaraş´ın Pazarcık ilçesinden ayrılarak Araban ilçesine bağlanmış ve adını Köklüce olarak değiştirmiştir. Sıcak ve ılık bir iklime sahiptir. Kış ayları yağmurlu, yaz ayları ise oldukça sıcaktır.

Araban ovasının hemen kenarında yer alan köy, Ardıl Çayı'nın binlerce yıldır taşıdığı zengin topraklar sayesinde verimli topraklara sahiptir.  Ardıl Çayı Kanyonu da köyle iç içedir ve hemen ovanın bitiminde başlar.

Köyün içinden geçen Ardıl Çayı Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş sınırlarının kesişim noktasında doğarak 35 kilometre kat ederek Fırat'a dökülür.  Ardıl Çayı ilerlediği yol boyunca iki büyük doğal oluşum meydana gelmesini sağlamıştır. Birisi Gümüşpınar köyündeki Habeş Kanyonu, diğeri de Ardıl Kanyonu.

Ardıl Çayı Kanyonu, Köklüce Kanyonu olarak da bilinmektedir.  Derinliği yer yer 100 - 120 metreye ulaşan vadi; trekking, hiking, olta balıkçılığı ve özellikle kaya tırmanışı için elverişlidir. Yaklaşık 4000 metre uzunluktaki vadi, suyun kaynak bölgesi olan Kırkgöz ve Taşbitiren bölgesine kadar uzanır gider. Kısmen kolay sayılabilir fakat sifon oluşumu riski ve kayalık bölgelerdeki düşme riskleri nedeniyle dikkatli olunmalıdır. Eğer gidilecekse mutlaka rehber alınmalı ve gerekli yerlere bilgilendirme yapılmalıdır.

Vadi sağlam kireçtaşı kaya yapısı sayesinde kaya tırmanışına izin vermektedir. Köklüce Kanyonu Türkiye´nin önemli kaya tırmanış bahçeleri arasındadır. Yüksekliği 12 metre ile 70 metre arası tırmanış etapları vardır. Ayrıca spor tırmanış için hazırlanmış 100 civarında boltlu rota bulunmaktadır.  Gaziantep Üniversitesi Dağcılık Kulübü GÜDAT ve Zirve Dağcılık Kulübü yıllardır bölgede kamp ve tırmanış eğitimlerini burada düzenlemektedir.

Ardıl Çayı'nın suyu yıllarca hem Köklüce Köyü'nün hem de çevre köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamıştır. Ancak Kırkgöz kaynak bölgesine 2000'li yıllarda Suvarlı Belediyesi tarafından yol yapılması nedeniyle vadide kirlilik önemli derecede artmıştır. Vadi içerisinde onlarca değişik büyüklükte mağara bulunmaktadır. En bilinenleri Güngörmez, Zincirli Mağara, İkiz İn Mağarası ve Davullu Mağara´dır. Vadide eski antik yerleşim izlerine rastlanmaktadır. Davullu Mağara içerisinde eski kilise benzeri kalıntılar bulunmaktadır.

                                                                                                                                            

 

 07-12-201707-12-201707-12-201707-12-201707-12-2017